keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Yksi maa on Aviorikos Crime

Uskoton puoliso Kambodžassa kohtaamaan vuoden vankeuden jälkeen maan parlamentin alahuoneen hyväksynyt lain, joka kieltää aviorikoksen sekä moniavioisuudesta ja insestin.

Laki rankaisee Kambodžalaisten on avioliiton ulkopuolisia suhteita tai insestin joissa on kuukausi ja vuosi vankeutta, sekä sakkoa enintään 250 dollaria.

Virallisesti naimisiin toisen puolison voitaisiin tuomita kuudesta kuukaudesta yhteen vuoteen vankeutta, sekä saman sakon.

Senaatti edelleen on hyväksyttävä laki, joka sitten menee kuningas Norodom Sihamoni allekirjoittamisesta, mutta molemmat ovat muodollisuuksia.

Laki hyväksyttiin 64 Kambodžan 123 kansanedustajaa, ja oppositiopuolueet boikotoivat äänestystä lain ne katsovat olevan ankaraa.

"Tämä laki on hyvä vain paperilla, mutta se ei ole asianmukaisesti täytäntöön," oppositiopuolueen johtajan Sam Rainsyn kertoi.

"Todellinen tarkoitus on, että he käyttävät tämän lain välineenä ihmisiä vastaan he haluavat poliittisesti kohdella huonosti."

Rojalistien lainsäätäjä Monh Saphan varoitti laki olisi "puuttua yksityisten ihmisten elämään" ja sanoi kansa olisi parempi palvelee tiukentaa korruption vastaisia lakeja.

Mutta kansalliskokouksen puhemies Heng Samrin mainitun lain auttaisi vahvistamaan valtakunnan moraalia.

"Tämä laki voi myös auttaa vähentämään korruptiota, sillä jos hallituksen virkamies on useita vaimoja tai Mistresses, hänen tulee ansaita valtion rahaa", hän sanoi.

Oppositio on tuominnut oikeuden muistumana kansanmurhaan punaisten khmerien hallinnon, jotka hallitsivat maan 1975-1979, kun avioliiton ulkopuolella asioiden rangaistiin toteuttamista.

Pääministeri Hun Sen ehdotetun lain viisi kuukautta sitten, kun hän julkisesti grumbled noin hallituksen virkamiehiä, jotta heidän Mistresses sijaan vaimojensa ja virkatehtäviään.

Vaikka moniavioisuus on yleinen käytäntö perinteisiä khmer perheille, laki auttaisi vaikuttaa johtaja Funcinpexin kuningasmieliset osapuoli, prinssi Norodom Ranariddhin, joka on usein nähty julkisesti hänen rakastajattarensa.

Prinssi Ranariddhin oli parlamentin puhemies, kunnes tämän vuoden alussa, jolloin se muuttui vaatimukset parlamentin enemmistön ja antoi valvontaa lainsäätäjän haltuun Hun Sen puolue.

Copyright © 2006 Agence France Presse.